Rakkaudesta Koiriin

Vinttikoirat

Vinttikoiriin kuuluu virallisen luokittelun mukaan 13 eri rotua. Niiden ulkonäkö vaihtelee turkin laadun, pituuden, värin ja koirien painon mukaan. Erilaisia vinttikoiria ovat muun muassa englanninvinttikoira, whippet, saluki ja sloughi. Kaikki nämä koirat ja muutkin vinttikoirarodut ovat suosittuja seurakoiria, mutta myös tunnettuja nopeista jaloistaan. Vinttikoirille järjestetäänkin juoksukilpailuja.

Kilpailut

Vinttikoirien juoksukilpailuja järjestetään edelleen ympäri maailmaa. On olemassa sekä rata- että maastokisoja. Toki maastokisoissakin juostaan pitkin merkittyä rataa. Kilpailuissa vinttikoirat juoksevat houkutusjäniksen perässä. Voittajille on yleensä tiedossa rahapalkinnot, joten osa jalostaa koiria juuri kilpailuita varten. Vinttikoirien juoksemat ajat ovat niin nopeita, ettei ihminen pystyisi pysymään perässä. Juuri tämän takia kilpailut ovatkin hauskaa viihdettä, kun koirat vain sujahtavat ohitse. Vinttikoiria pystyy seuraamaan niin oikeilla kilparadoilla kuin virtuaalisesti tietokoneen ruudultakin. Nykyisin vinttikoirakilpailuissa päästää selville myös koirien soveltuvuudesta metsästämiseen.

Seura- ja metsästyskoiria

Vinttikoiria on jo pitkään käytetty metsästyskoirina, koska niiden ruumiinrakenne on tehty nopeaan juoksemiseen. Ne eivät väsy lyhyen matkan jälkeen, vaan jaksavat pitää maksimivauhtia yllä pitkiäkin aikoja. Suomessa vinttikoiria jalostetaan pitkälti seurakoiriksi, koska ne soveltuvat lapsiperheisiin lempeän luonteensa vuoksi. Suomen Vinttikoiraliitto Ry pitää huolta, että kasvattajat ovat ammattitaitoisia ja toimivat oikean asian puolesta.

Harrastuskavereita

Vinttikoirat ovat hyviä seurakoiria ja loistavia harrastuskavereita. Niiden kanssa voi käydä erilaisissa koiraharrastuksissa, kuten agilityssä tai tokossa eli tottelevaisuuskoulutuksessa. Vinttikoirat oppivat nopeasti uusia käskyjä ja tykkäävät pitkistä lenkeistä. Sen takia vinttikoira on loistava hankinta aktiiviseen perheeseen, jossa ei sohvalla makoilla. Yleisesti ottaen kaikki vinttikoiriin kuuluvat rodut ovat terveitä. Salukeilla on raportoitu allergioita useammin kuin muilla vinttikoiraroduilla. Vinttikoirat ovat myös pitkäikäisiä juurikin sen takia, että niillä ei ole sen suurempia perussairauksia tai mitään ominaisuuksia, jotka voisivat aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa. Ennen vinttikoiran ottamista täytyy kuitenkin miettiä, mikä rotu on sopiva juuri omaan elämäntilanteeseen. Vinttikoirissakin on nimittäin eroja. Monen vinttikoirarodun sanotaan olevan jopa kissamainen, mutta esimerkiksi whippetit ovat hyvin koiramaisia ja leikkisiä.