Rakkaudesta Koiriin

Valjakkourheilu

Valjakkourheilu on monelle jotain, jota on nähty televisiosta esimerkiksi elokuvista, kun koiravaljakko vetää talvisessa maastossa rekeä perässään varusteineen ja ohjaaja seisoo jalaksilla huutaen käskyjä. Itse asiassa valjakkourheilu on erittäin suosittu laji, josta löytyy useita erilaisia muunnelmia.

Valjakkourheilua voidaan harrastaa talvisin koirien vetäessä rekeä tai yhdistämällä koiravaljakkoon pulkan ja ohjaajalle sukset, jolloin lajista muotoutuu valjakkohiihto tai koirahiihto. Valjakkohiihdossa pulkan, jossa on painot, painomäärä riippuu koiran omasta painosta. Pulkka kiinnitetään vetoaisojen avulla koiran vetovaljaisiin ja hiihtäjä kiinnittää itsensä elastisella narulla pulkkaan. Valjakkohiihdossa voidaan kilpailla yhdellä tai useammalla koiralla. Koirahiihdossa koiralla on vetovaljaat ja hiihtäjällä vetovyö. Valjaiden ja vetovyön välissä on noin 2-3 metriä pitkä elastinen naru.

Lumettomia valjakkourheilulajeja ovat esimerkiksi koirajuoksu ja -pyöräily, sekä kärryajo. Koirajuoksu eli canicross muistuttaa talvista valjakkoajoa, mutta ilman lunta ja rekeä. Canicrossissa koirat eli koirakko juoksevat edellä ja ohjaaja perässä. Koirilla on valjaat ja ohjaajalla vetovyö, ja koirakon ja ohjaajan välissä on elastinen naru, jossa on myös joustamaton osa, jolla voidaan hallita koiria esimerkiksi ohitustilanteissa. Canicross on hauska harrastus, josta on kehitetty myös kilpailulaji.

Koirapyöräily on monelle valjakkourheilua talvisin harrastavalle vaihtoehto pitää koira kunnossa pyöräillen koiran kanssa. Reen sijaan koira juoksee polkupyörän edellä ja jälleen on koiralla valjaat ja ohjaajalla valinnaisesti vetovyö tai naru voi olla myös kiinnitettynä polkupyörään. Koirapyöräily on haastavaa ja vaatii koiralta tarkkaa käskyjen noudattamista ja varovaisuutta.

Kärryajo eli dog roller on hauskaa harjoittelua koiran kanssa. Kärryajoon tarvitaan koiralle valjaat ja kärryt. Nämä lajit vaativat kuntoa molemmilta osapuolilta, ja koiralla täytyy lisäksi olla vetointoa, sillä muuten harrastuksesta jää hauskuus kokonaan pois.

Valjakkourheilu sopii lähes kaikille koiraroduille, mutta koiran tulee olla terve ja hyväkuntoinen jaksaakseen lajia. Luonnollisesti koiran ja ohjaajan kunto tulevat kohenemaan uuden harrastuksen myötä, mutta harjoittamattoman koiran kanssa kannattaa olla rauhallinen ja aloittaa pienillä pyräyksillä. Lisätietoja löytyy Suomen valjakkourheiluliitto VULin sivuilta.

Kaiken kaikkiaan koirien kanssa liikkuminen ja urheileminen on vuosien varrella kasvanut reilusti ja uusia lajeja kehitellään tämän tästä. Niin kauan kuin lemmikillä on hauskaa urheillessa yhdessä ihmisen kanssa, se on ihanteellista yhteistyötä koiran kanssa.