Rakkaudesta Koiriin

Pyöräily koiran kanssa

Polkupyöräily yhdessä karvaisen kaverin kanssa tarjoaa ihanteellista kuntoilua niin omistajalle kuin koirallekin. Koiran kanssa pyöräilystä haaveilevan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka, jotta liikunnan ilosta pääsee nauttimaan mahdollisimman mukavissa ja turvallisissa merkeissä. Lue, millaiset varusteet ovat tarpeen ja kuinka harrastuksessa pääsee alkuun!

Mitä koiran kanssa pyöräilyyn tarvitaan?

Ensimmäisenä ostoslistalla on tietenkin itse polkupyörä, jos sellaista ei vielä omista. Jos pyöräilystä mielii kunnon harrastusta, kannattaa panostaa samantien laadukkaaseen menopeliin. Cykelkraft.fi tarjoaa kattavan valikoiman tasokkaita polkupyöriä jokaiseen makuun ja eri budjeteille. Koiran kanssa pyöräillessä paras valinta on jalkajarruilla varustettu pyörä, etenkin harjoitteluvaiheessa. Muista myös kypärä!

Koiralle varusteiksi tarvitaan hyvä ja tukeva hihna sekä oikeankokoiset valjaat. Halutessaan koiralle voi hankkia erityisesti pyöräilytarkoitukseen sopivan hieman joustavan hihnan, jonka saa kiinnitettyä polkupyörään tai pyöräilijän vyötärölle.

Pimeällä pyöräillessä heijastimet ovat ehdottomat sekä pyöräilijälle että koiralle. Lisäksi kannattaa hankkia koiran hihnaan kiinnitettävä turvavalo, joka auttaa muita liikenteessä liikkujia havaitsemaan koiran ajoissa.

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Koiran kanssa pyöräily kannattaa aloittaa lyhyillä lenkeillä ja maltillisella vauhdilla onnistumisista koiraa kehuen. Näin koira oppii kulkemaan kiltisti pyörän vieressä ja sen lihakset tottuvat hiljalleen uudenlaiseen rankempaan liikuntaan. Etenkin iäkkäämmän tai heikompikuntoisen koiran kanssa harrastus kannattaa aloittaa todella varoen.

Reittivalintaan kannattaa pyöräilemään lähtiessä kiinnittää huomiota, jotta pitkät lenkit eivät sijoittuisi asfaltoiduille teille. Kova alusta kuluttaa koiran niveliä ja polkuanturoita. Hiekkatiet ja nurmikot ovat koiran kannalta parempia alustoja. Asfalttia kannattaa varoa etenkin lämpiminä kesäpäivinä ja helteillä pyörälenkit on ehdottomasti syytä jättää kokonaan väliin, kuten Keskisuomalaisen jutusta ilmenee.

Koiralle kannattaa opettaa muutamia yhteispeliä helpottavia käskyjä, kuten kulkeminen pyörän oikealla puolella, liikkeellelähtö ja kääntyminen. Ennen pyörälenkille lähtöä koira on hyvä käyttää tarpeillaan ja purkaa sen pahinta nuuskutteluintoa, jotta ylimääräiset pysähdykset eivät pyöräillessä haittaisi menoa.

Jos lenkki on pitkä tai keli lämmin, muista pakata koiralle mukaan vettä. Pyörän vieressä ravaaminen on peruslenkkeilyä huomattavasti raskaampaa liikuntaa ja jano voi yllättää karvaisen kaverin melko nopeasti.

Minkä ikäisenä pyöräilyn koiran kanssa voi aloittaa?

Koiran kanssa pyöräily on hauskaa niin itsellesi kuin koirallesikin. Se vie teidät raikkaaseen ilmaan, ja pyörän selässä pääsette kiitämään vähän kauemmaskin niistä totutuista kulmista. Lenkeille lähtiessä ja niiden pituutta suunnitellessa tulee tietenkin aina ottaa huomioon koiran ikä ja kunto. Lenkkien pituutta voi lisätä vähitellen, kun koira tottuu uuteen, yhteiseen harrastukseen. Mikä sitten olisi sopiva ikä aloittaa pyörälenkkeily koiran kanssa? Tähän ei ole olemassa absoluuttista ja ainoaa oikeaa vastausta, sillä ikäraja lenkkien aloittamiseen riippuu useista tekijöistä.

Juokseminen pyörän vauhdissa tuottaa rankan fyysisen rasituksen koiran luustolle ja nivelille. Tästä syystä esimerkiksi isokokoisten, painavien koirien kannattaisi aloittaa pyörälenkkeily vasta, kun luusto on kehittynyt ja vahvistunut kunnolla. Jos rodulla on taipuvaisuutta lonkka- tai nivelvikoihin, voisi olla järkevää vaihtaa muutama sana eläinlääkärin kanssa ennen harrastuksen aloittamista. Muuttuvia tekijöitä on siis paljon, mutta yleisenä ikärajana voidaan pitää 18 kuukautta. Tätäkin nuoremmat karvaiset kaverit saadaan toki otettua mukaan, jos koko vain antaa myöten – voit hankkia pyörääsi kantokorin, jossa koira voi matkustaa kanssasi!