Rakkaudesta Koiriin

Koiran hankinta

Koiran hankinta on aina suuri asia, jota kannattaa harkita tarkkaan ennen kuin ostaa koiran. Ensimmäisenä kannattaa muistaa, että kun koira on tullut taloon, se on siellä aina. Koiran on päästävä ulos ja liikkumaan, oli sää ulkona mikä hyvänsä ja vaikka olisi kuinka kiire, on koiran tarpeista pidettävä huolta. Uusi lemmikki vaatii huomiota ja hoitoa, ja sitä ei voi jättää yksin kotiin koko päiväksi. Yhteenvetona voidaan sanoa, että koira vie suuren osan vapaa-ajasta, ja koiraa ei saa laiminlyödä.

Toinen erittäin tärkeä asia on oikean rodun valinta. Pentuina kaikki koirat ovat suloisia ja ihania, mutta pienestä pennusta saattaa kasvaa oikea jättiläinen joka vie tilaa, syö hurjasti ja vie omistajansa mukanaan lenkillä. Iso koira on aina vahva, joten esimerkiksi lapset eivät sovi suuren koiran ulkoiluttajiksi. Koira tarvitsee myös koulutusta ja löytyy rotuja, jotka ovat hieman vastaanottavaisempia koulutukselle, kun taas tietyillä roduilla on omia rotukohtaisia ominaisuuksia, jolloin ne eivät esimerkiksi sovi perhekoiriksi tai kotikoiriksi kerrostaloon.

Lapsiperheille sopii leppoisa ja rauhallinen rotu, joka viihtyy ihmisten kanssa. Lisäksi hankittaessa koiranpentu kotiin, jossa on lapsia, on vanhempien tehtävä opastaa lasten käyttäytymistä uuden perheenjäsenen kanssa. Lisätietoja eri roduista löytyy osoitteesta www.kennelliitto.fi

Koiran hoito ja harjoittelu

Koiran hoitoon kuuluu ruokinnan, ulkoiluttamisen, vitamiinien ja turkin hoidon lisäksi myös koiran mielen pitäminen virkeänä ja aktiivisena. Lenkkien lisäksi koira rakastaa koirien leikkikaluja, joita lemmikin kotona pitäisi aina olla muutama. Ulkoillessa koiralla on hauskaa haistellessa hajuja kuono maassa ja tutkia luontoa, mutta kotona sisätiloissa saattaa koiralle iskeä tylsistyminen ja silloin on hyvä leikkiä esimerkiksi koiran karkin piilotusleikkiä. Koira rakastaa etsiä herkkupaloja ja koiran ilme ja koko koiran asento muuttuu teräväksi ja tarkkaavaiseksi. Ruoan piilottaminen ns. aktivointileluihin on hauskaa puhdetta koiralle ja tietenkin erilaiset syötävät koiralle tarkoitetut koiranluut, joita löytyy eläinkaupoista ja muista myymälöistä sopivat täydellisesti karvaisen ystävän ajanviettoon.